levensbegeleiding in het zicht van de haven

Maak bewuste keuzes die je kwaliteit van leven in de resterende tijd vergroten.

Begeleiding bij sterven
Wanneer je het nieuws hoort dat je zelf ernstig ziek bent, breekt de fase aan waarin je leeft in het zicht van de haven. Dat vraagt om goede mentale begeleiding. 

Je raakt haast het overzicht kwijt terwijl je dat keihard nodig hebt, want er komt veel op je af. Een goede begeleiding gaat je helpen om overzicht te krijgen en maakt dat je bewuste keuzes maakt. Dat geeft rust en een gevoel van warmte.

Verbinden met leven en afscheid
Mijn begeleiding zal zich erop richten om in rustiger vaarwater te komen en om in de laatste fase zoveel als mogelijk thuis te doen. Zodat jij je onder begeleiding kunt verbinden met leven, afscheid en sterven.

Wat is er nodig?
Angst gaat soms minder over de dood zelf, dan wel over de weg daar naartoe. Vraag je eens af wat je wensen zijn als je zelf de regie over het hele proces zou hebben. Want dat is precies wat je nodig hebt en waarmee ik je graag begeleid.

Stilstaan
Graag deel ik mijn visie, kennis en ervaring met je, om te ontdekken wat voor jou de passende koers is in de tijd die je nog rest. En sta  ik samen met jou stil bij eventuele onafgemaakte zaken. Ik biedt je hierin een kompas, zodat jij in al je kwetsbaarheid toch kapitein op je schip blijft.

Mijn begeleiding zal zich erop richten om in rustiger vaarwater te komen.

Bewuste keuzes maken die bij jou passen
Een belangrijke oorzaak is medicalisering en overbehandeling in de strijd om de dood zolang mogelijk uit te stellen. Daar is tenslotte de arts voor opgeleid. Longarts Sander de Hosson schreef dit voorjaar (2022) dat artsen en coassistenten alles van chemo weten, maar bijna niets van het sterven. Dit komt uiteindelijk een goede dood meestal niet ten goede. 

In plaats van vechten tegen de dood, kun je ook kiezen voor kwaliteit van leven in de tijd die je nog gegeven is. Het sterven mag je beter onder ogen komen en in liefdevolle én professionele zorg thuis laten plaatsvinden. En net zoals vrouwen hun kinderen niet pijnloos op de wereld zetten, zal het sterven ook niet geheel pijnloos verlopen. Er is echter binnen de palliatieve zorg en ondersteuning heel veel mogelijk om in te spelen op JOUW persoonlijke wensen. Waardoor er een natuurlijk en liefdevol proces ontstaat.

Ik zie de dood als een overgang van je bewustzijn, je ziel of energie, waarbij je lichaam wordt losgelaten. Er is veel literatuur over de grens van leven en dood, waarbij je bewustzijn de grens van je lichaam overstijgt. Zoals een rups overgaat in een vlinder en jij overgaat naar een andere dimensie.

Familiegesprek
Het is van grote waarde om ergens in dit proces een familiegesprek te organiseren. Om in een liefdevolle, niet oordelende sfeer, stil te staan bij het naderende afscheid. Vaak een bijzondere manier om, onder begeleiding, met elkaar verbonden te zijn.

Uitburgering
Mogelijk zijn er nog praktische vragen die gerelateerd zijn aan jouw toekomstige afscheid. Ik kan je ondersteunen in het voorbereiden van een afscheid bij leven en handvatten aanreiken voor een passende toekomstige uitvaart. Daarin wil en kan ik je ondersteunen. Zelfs als dat niet per se op korte termijn te verwachten is. Zie ook uitburgering.

Persoonlijk contact
In mijn oordeelloze aanwezigheid wil ik jou uitnodigen om te kijken naar wat er nu is. Elk onderwerp is hier welkom. Wat wil er uitgesproken of aangekeken worden? Ik wil er met hart en ziel voor je zijn. Met mijn oren en handen. Ik wil je ontmoeten in wie jij bent. Ik werk vanuit het geloof dat wij allemaal liefde zijn. En dat het soms lastig is om met onze liefde in contact te zijn. Zeker als het leven uitdagend is. Wat ik hierin te bieden heb is mijn aanwezigheid. Bij je zijn om te zien wat er in jouw geval nodig is. Kijken waar jij behoefte aan hebt. Daar stem ik mij graag op af. Een goede begeleiding richting het sterven geeft verbinding en zorgt dat familie en vrienden ook meer ruimte krijgen voor hun eigen verdriet en rouwproces.

Angst gaat soms minder over de dood zelf, dan wel over de weg er naartoe.

The website will be translated into English in 2023.

Are you straight or do you identify yourself within the lhbtiq+ community?

I work with people and love human beings beyond their gender, race, religion, and sexual orientation.

It’s you I’m interested in, whoever you are, regardless of any color or form.

You are very Welcome here.

With love, Nic 

Snel contact?