levensbegeleiding bij gemis

Het is niet het verlies zelf waardoor we groeien, het is door het antwoord dat we vinden op het verlies.

wit-zeil

Wat is begeleiding bij rouwen

In de volksmond wordt dit rouwbegeleiding genoemd. Ik kies bewust voor levensbegeleiding, omdat je arbeid hebt te verrichten wanneer je in rouw bent. Vaak wordt rouwen gekoppeld aan het verlies van een dierbare door overlijden. Je kunt echter ook gemis ervaren bij echtscheiding, verlies van gezondheid of werk en nog véél meer. Jouw beeld en perspectief van de toekomst valt in duigen. Je had het zó anders gewild. Rouw ontstaat dus doordat we iets heel betekenisvols moeten missen. 

Vaak zijn er allerlei emoties bij zo’n verlies. Ook kan dit verlies oude pijn aanraken. Over rouwen zijn veel theorieën. Hoe moet je rouwen? Het belangrijkste is dat ieder rouwt op zijn/haar eigen manier en tempo. Begeleiding kan hierin erg behulpzaam zijn. Op de eerste plaats om het verlies te erkennen. Dat het écht waar is. Ook praten over wat dit verlies met je doet is erg ondersteunend. Een stukje kennis krijgen, zodat je weet dat het er allemaal bij hoort en dat er niets mis is met jou. 

En om op termijn uiteindelijk weer een nieuw perspectief te ontwikkelen, waarin jij je leven vorm geeft, inclusief het gemis. Dat het verlies betekenis krijgt in jouw levensverhaal. Daarom spreek ik liever over rouwarbeid. Omdat het écht werken is. 

Ook gaat rouwen bij het verlies van een dierbare erg over liefde. Als er geen liefde was, is er veel minder gemis. Dat is ook pijnlijk. Zo is elke situatie anders en is er geen goed of fout als het om rouwarbeid gaat. 

Ik zie het wel als een belangrijke gebeurtenis in jouw leven. Als je in staat bent om deze rouwarbeid uiteindelijk te combineren met je IK-kracht, ontstaat er ook weer een nieuw perspectief. Een thuisvaart, waarin jij weer een stip op de horizon ontwikkelt. Dat jij weer met IK-kracht in een eigen stroom komt. Dat kost tijd en is een kwetsbaar proces.

In die zin biedt rouwarbeid ook een kans. Een kans om oude pijn en het actuele gemis om te vormen in PK. De PK als brandstof voor de motor van jouw thuisvaart boot. En PK staat hier voor Persoonlijke Kracht. Die jou zó uniek maken in wie jij bent. Inclusief jouw gemis ervaring. De koerswijziging kan ontstaan als je de pijn van het gemis kan erkennen. Met alle daarbij behorende gevoelens. 

Hierdoor kan het gemis geïntegreerd worden in je eigen levensverhaal. Daarmee is het gemis niet weg, maar kun je het meenemen. Dat is de klus die we rouwen noemen. Nu snap je waarschijnlijk beter waarom ik liever spreek van levensbegeleiding.

Rouw ontstaat doordat we iets heel betekenisvols moeten missen. 

"Het is niet het verlies zelf waardoor we groeien, het is door het antwoord dat we vinden op het verlies"

(Johan Maes)

The website will be translated into English in 2023.

Are you straight or do you identify yourself within the lhbtiq+ community?

I work with people and love human beings beyond their gender, race, religion, and sexual orientation.

It’s you I’m interested in, whoever you are, regardless of any color or form.

You are very Welcome here.

With love, Nic 

Snel contact?